READING

Flanelles

Flanelles

Zoveel kleren en toch niets om aan te doen? Ja, we hebben dat gevoel ongetwijfeld ooit allemaal al (vaker) meegemaakt. Dominique, het gezicht achter Flanelles, heeft hier een duidelijke verklaring voor: Je kleedt je naargelang jouw mood. Sommige dagen voelen we ons sexy en willen we de lichaamsdelen waar we trots op zijn extra in de verf zetten. Andere dagen voelen we ons wat minder en willen we niets liever dan een jogging aantrekken. Maar no worries girls, Flanelles heeft aan elke mood gedacht!

De combinatie van een droom om voor jezelf te werken en een passie voor mode, zorgde ervoor dat Flanelles enkele maanden geleden werd geboren. Het belangrijkste kenmerk van een zaak is de naam. Hoewel Dominique lang heeft nagedacht over de naam, was één ding zeker: het moest en zou een Franstalige naam zijn. Tijdens een romantisch tripje in Parijs, waar Dominique overnachtte in het Flanelles Paris Hotel, raakte ze geïnspireerd door het hotel zelf dat gastvriendelijk en trendy was. Doordat ze dezelfde waarden deelden en flanelles ook een stof is, koos ze om haar kledingzaak Flanelles te noemen.

“Outfits samenstellen, is net zoals koken.”

Als kind had Dominique een stapel boeken met ontwerpen die ze maakte. Ook op straat keek ze altijd aandachtig en gefascineerd naar voorbijgangers om te zien welke items ze combineerden en hoe ze zich kleedden. Hierdoor ging Dominique/zij zelf veel verschillende outfits en combinaties uitproberen, waarover ze regelmatig complimenten uit haar omgeving kreeg. Zelfs vrienden en kennissen vroegen haar regelmatig om modeadvies. Haar gouden tip is dan ook om nooit iets te kopiëren, maar er je eigen twist aan te geven.  “Outfits samenstellen, is net als koken. Als ik iets wil koken, pak ik een kookboek en neem enkele ingrediënten over, maar geef er altijd mijn eigen twist aan, ” zegt Dominique. Na vele slapeloze nachten en de wil en goesting om dit advies met meerdere mensen te delen, besloot ze Flanelles te starten. 

Het traject van Flanelles is heel snel gegaan. Nadat Dominique het idee had uitgesproken aan haar omgeving, contacteerde ze enkele vrienden om een logo en website te ontwerpen. Het moeilijkste was om een collectie samen te stellen, omdat Dominique haar stijl omschrijft als: “iets dat ik zou dragen”. Maar haar enthousiasme zorgde ervoor dat ze in contact kwam met verschillende agenten waar ze kleren kon kopen. Om te zien welke items en trends in de smaak vielen bij haar (potentiële) klanten besloot ze daarom om van bepaalde items slechts enkele stuks te kiezen. Het voordeel is dat je weinig stock hebt en dus een beperktere investering moet maken, maar langs de andere kant is de concurrentie ook groter en minder exclusief. Daarom werkt Dominique nu samen met andere agenten waar ze op grotere schaal moet aankopen, maar ook exclusievere items kan aanbieden.

Waarin verschilt Flanelles met andere merken en winkels? Eerst en vooral zijn het kleren die gekozen zijn met het oog op fitting. Het accentueert de lichaamsdelen die je mooi vindt en camoufleert de lichaamsdelen die je minder in de verf wilt zetten. Zo zal je voornamelijk items vinden die de taille accentueren en niet echt aanspannen aan de buik. Dit is niet alles, want  naast het persoonlijke advies, kan je voor elke mood iets vinden. Er zijn supersexy items, maar ook items om naar het werk te gaan of om comfy in je zetel te zitten. Bovendien kan je er ook handmade items vinden die door Dominique zelf zijn ontworpen en door een Antwerpse naaister geproduceerd zijn. Exclusief, ecologisch en lokaal in één item!

Voor de fashionista’s onder ons die graag mee zijn met de trends. De herfst must-haves zijn: maxi kleedjes met hoge laarzen en een blazer met bijhorende broek met ruitjes en een coltrui. Heb je die nog niet in je klerenkast hangen? No worries, die kan je in de klerenkast van Flanelles vinden! 

Not all heroes were capes, they wear pretty clothes too – Dominique Temmerman.

Flanelles
Regine Beerplein 16, 2018 Antwerpen
Website: https://www.flanelles.be
Instagram: Flanelles.be


COMMENTS ARE OFF THIS POST