READING

Swirl Cinnamon Rolls

Swirl Cinnamon Rolls

Hoewel cinnamon rolls in Amerika op zowat elk feest worden geserveerd, is de lekkernij hier in België nog niet zo bekend. Om te voorkomen dat je  helemaal naar Amerika moet reizen  om  lekkere kaneelrollen te leren kennen of te proeven, besloot Xuânnhiên ze hier in België aan te bieden met verschillende vullingen en toppings. Of je nu graag zoet of toch liever hartig eet, bij Swirl Cinnamon vind je vast wel een cinnamon roll naar jouw smaak.

In het dagelijkse leven  is Xuânnhiên, uitgesproken als Sueyen, werkzaam in de IT-wereld. Om toch niet 24/7 voor een scherm te zitten, zocht Xuânnhiên een actieve en creatieve bezigheid voor in haar vrije tijd. Nadat ze de blog de Hipste Adresjes van Antwerpen was gestart, waar ze haar liefde voor eten en leuke hippe plekjes deelt, zocht ze naar een andere uitdaging. In  lijn met haar passie voor desserts, besloot ze daarom een halfjaar een avondcursus te volgen aan het PIVA waarin ze nagerechten leerde maken. 

“Zo van die gebakjes die er piekfijn in orde uitzien en die je niet overal kan terugvinden, hebben altijd mijn interesse gewekt.”

Na een tijdje werd de combinatie van de avondcursus en werken niet meer haalbaar waardoor ze haar hobby tijdelijk on hold moest zetten. Gelukkig zorgde de lockdown, begin dit jaar, ervoor dat ze terug meer tijd had om haar bakkunsten nog eens boven te halen.  “Zo van die gebakjes die er piekfijn in orde uitzien en die je niet overal kan terugvinden, hebben altijd mijn interesse gewekt,” vertelt Xuânnhiên. 

Nadat ze haar collega regelmatig vol enthousiasme over de overheerlijke cinnamon rolls uit  een Hasselts winkeltje hoorde spreken, besloot Xuânnhiên zich hier aan te wagen en het zelf ook uit te proberen. Na een beetje experimenteren met het basisrecept begon ze haar cinnamon rolls een nieuwe dimensie te geven door ook andere vullingen en toppings te bedenken en te matchen.

Leuk om te weten, is dat cinnamon rolls het smaakvolle resultaat zijn van een lang kookproces. Eerst maakt Xuânnhiên het deeg en laat ze het een eerste keer rijzen. Terwijl het voor de eerste keer rijst, wordt de vulling gemaakt en wordt die vervolgens toegevoegd aan het deeg dat dan voor een tweede keer rijst in de ijskast. Op die manier wordt het rijsproces vertraagd en kunnen ze de volgende dag worden afgebakken. Als de cinnamon rolls eenmaal zijn afgebakken worden de toppings voorzien en zijn ze helemaal klaar om opgegeten te worden.

Ook bestaan er verschillende varianten van cinnamon rolls; de twee bekendste recepten zijn de Amerikaanse en Scandinavische variant. Terwijl de Scandinavische rolls eerder eenvoudig zijn, hebben  de Amerikaanse rolls een extra feestelijke touch door de suikerige toppig. Als je dus graag van toppings houdt, zit je bij Swirl goed, want ze specialiseren zich in de Amerikaanse cinnamon rolls.

Hoewel kaneel het hoofdingrediënt is van dit dessert, biedt Xuânhiên maandelijks andere vullingen te proeven aan. Zo stond Halloween in het teken van pompoen en haalde ze voor Sinterklaas haar inspiratie bij speculaas, waardoor er voor deze twee gelegenheden telkens een originele topping en vulling  werd gemaakt in combinatie met deze ingrediënten. Aangezien kerst vooral gekend staat om s’mores, Glühwein en red velvet , zal er deze keer een vulling en/of topping  met deze smaken te verkrijgen zijn bij Swirl Cinnamon Rolls. Xuânnhiên vraagt ook regelmatig aan haar volgers welke smaken ze eens moet proberen. Op die manier kwamen frangipane en dulce de leche naar boven, twee smaken die samen met de variant met bacon en gekarameliseerde appeltjes als favorieten worden gekroond. 

“Zowel kaneelliefhebbers als mensen die geen fan zijn van kaneel, zijn fan van de cinnamon rolls!”

 “In het begin was het veel experimenteren om te zien of sommige voorgestelde of bedachte combinaties  wel echt lekker waren,” legt Xuânnhiên uit. Zo waren haar collega’s  de gelukkigen die als eerste mochten proeven van de combinatie met frangipanevulling. Daarnaast komt ook een vriend uit Leuven regelmatig naar Antwerpen om haar creaties te proeven. De grote waaier aan proefkonijnen bewijst dat zelfs voor de mensen die geen fan zijn van kaneel, de cinnamon rolls toch een must try zijn. “Ik heb echt al verschillende klanten kunnen overtuigen om het toch een kans te geven en het  te proeven,” zegt Xuânnhiên. “En blijkbaar ook weten te overtuigen met de smaak, want ze blijven elke keer terug komen om cinnamon rolls te kopen voor hun feesten of een speciale gelegenheid,” vertelt ze trots.

Kortom, of je nu graag zoet of hartig eet, cinnamon rolls zijn het ideale dessert om elke gelegenheid net iets specialer te maken en jouw gasten te verrassen met een minder klassieke afsluiter van een feestmaal. Bovendien is het ideaal om dat warme winterse gevoel te creëren. Om er ondanks de corona-omstandigheden toch nog gezellige feestdagen van te maken, kunnen de cinnamon rolls van Swirl Cinnamon Rolls niet ontbreken. Bestel nog snel jouw cinnamon rolls en geniet met volle teugen van de feestdagen!

Instagram: @swirl.antwerp


COMMENTS ARE OFF THIS POST