READING

The London

The London

Geen zin om zelf te koken, maar wel het verlangen naar een (uitgebreide) culinaire ervaring? Dan kan The London niet ontbreken aan jouw take-away lijstje, want zij laten u de vijf verschillende continenten op één bord proeven. Of je nu graag uitgebreid een driegangenmenu eet, zelf je gerecht à la carte kiest of in de rapte een culineaire ervaring bij jouw thuis wilt,.  

“Nog nooit gekookt, maar vier jaar later de beste chef van België”

Tommy begon te werken als fabrieksarbeider. Een van zijn collega’s volgde na zijn uren enkele avondlessen om zijn kookkunsten te verbeteren.  Tijdens een pauze vroeg hij Tommy om eens mee te gaan. Hoewel Tommy nog niet veel aan de kookpotten had gestaan en zelf niet goed wist hoe een hele menu te bereiden, besloot hij het toch een kans te geven.  “Door de kookcursus kreeg ik toch de microben te pakken, waardoor ik niet aarzelde toen een leraar die een restaurant had vroeg of ik wou helpen in zijn restaurant ,” vertelt hij. “Ik vond het zo leuk om achter de kookpotten te staan, dat ik na mijn uren in de fabriek ging bijklussen in de horeca,” glimlacht de chef.

“Ik stuurde de chef van het driesterrenrestaurant een mail om hem te laten weten dat ik heel graag wou leren hoe hij zulke parels op de borden kon toveren.”

Door dat bijklussen, ontdekte Tommy dat de passie er was maar dat zijn technieken redelijk beperkt waren. Daarom ging hij op zoek naar manieren om deze bij te schaven”. Nadat hij een artikel had gelezen over het driesterrenrestaurant “De Librije, was hij geprikkeld om er een stage te gaan lopen. Zo gezegd zo gedaan, trok Tommy zijn stoute schoenen aan en stuurde de chef van De Librije een mail “Ik liet hem weten dat ik heel graag wou leren hoe hij zulke parels op de borden kon toveren. Vervolgens liet de chef mij weten dat ik twee weken stage mocht komen volgen in zijn keuken”. 

“Ik schreef stiekem alles op een post-it en zocht het na mijn 15-uren shift op.”

De manier van werken in de horeca sprak Tommy steeds meer aan, waardoor hij na drie jaar besloot om zijn vaste job als fabrieksarbeider op te geven en dus  voltijds in de horeca aan de slag te gaan. Hij startte als keukenhulp in de patisserie in ’t Zilte.  Om het restaurant een boost te geven, werd besloten dat Tommy zou deelnemen aan de wedstrijd om zijn kans te wagen om bekroond te worden als “de beste kok van België”. Zijn eerste deelname was meteen een schot in de roos, want slechts 6 andere chefs hebben net zoals Tommy van de eerste keer de titel van “Beste chef van België” gewonnen. Wat nog spectaculairder was, was dat Tommy nog geen vier jaar in de horeca werkte en toch al zoveel talent had dat hij de prijs won.

Het geheim achter deze bekroning waren niet alleen de vele uren die hij in de keuken van het sterrenrestaurantdeed, maar vooral ook zijn nieuwsgierigheid. “Mijn collega’s waren heel de tijd met gastronomische termen aan het gooien, waar ik niks van begreep,” legt Tommy uit. “Ik voelde mij zo stom dat ik niet begreep waar ze het over hadden, waardoor ik stiekem alles op een post it schreef en opzocht na mijn 15-uren shift,” vult de chef verder aan. 

In ’t Zilte leerde Tommy zijn huidige partner Thalissa kennen. Na enkele jaren hard te hebben gewerkt in de horeca, besloten ze hun huidige horecaleven in België tijdelijk om te ruilen voor het maken van een culinaire wereldreis. Gepakt en gezakt vertrokken de twee naar Thailand, Indonesië, Malesië, Singapore en Australië. Het doel van de reis was om in zoveel mogelijk restaurants te gaan eten en te ontdekken  hoe zij daar werkten.  

Na acht maanden besloten de twee terug te keren naar België te komen en de inspiratie  en ontdekte recepten van hun wereldreis te vertalen op de borden van de klanten van The London. Dankzij het menu dat om de zes weken veranderd, kan je elke keer de typische gerechten uit een ander land en/of continent proeven.

Vooraleer een gerecht op de menu van The London komt de staan, gaat er heel wat werk aan voor af. Eerst kiezen Tommy en Thalissa een land en wordt er een shortlist gemaakt van de gerechten en ingrediënten die daar typisch  zijn. Vervolgens wordt er rekening gehouden met de seizoenen, want Thalissa en Tommy hechten ook veel belang aan verse en seizoensgebonden producten en pas dan begint het experimenteren om het gekozen gerecht helemaal op punt te zetten. “We hebben in België echt super goede producten, waardoor ik geen producten importeer uit het buitenland, maar vooral werk met smaakmakers die afkomstig zijn uit het gekozen  land maar ook hier te vinden zijn om het gerecht op te bouwen” vertelt Tommy. Wanneer de chef(s)blij is/tevreden zijnmet het resultaat worden verschillende proefkonijnen uitgenodigd en is het uiteindelijk de groep die beslist welk gerecht al dan niet op de menu verschijnt. 

Hoewel je met The London om de zes weken naar een andere culinaire bestemming reist, krijg je altijd creaties van sterrenniveau voorgeschoteld. Het ultieme bewijs: nog geen jaar nadat Thalissa en Tommy hun restaurant hebben geopend, kregen ze al een mooie score van 13/20 in de Gault Milau! Bovendien zorgt de combinatie van een heerlijke waguyu of kreeftenravioli en het verwarmde terras met open haard voor een ideale setting om er een gezellige, winterse avond van te maken. 

Kortom, dames en heren (lezers en lezeressen) welkom aan boord van deze spannende en unieke culinaire reis. Schuif je voeten maar onder tafel en vergeet vooral niet te genieten, want dankzij Tommy’s kookkunsten zal je van de ene verbazing na de andere doen vallen. Bestel nu jouw take-out diner en beleef de culinaire reis van bij jouw thuis! 

The London
Amsterdamstraat 34/36, 2000 Antwerpen
Website: www.restaurantthelondon.myshopify.com
Facebook: restaurantthelondon
Instagram: @restaurantthelondon


COMMENTS ARE OFF THIS POST