KLEIR.

Allokes, masjoefel hebt ge de nieuwe collectie van KLEIR. al gezien? Wie Antwerpen zegt, zegt hele trotse mensen op hun stad en vooral op hun eigen dialect.  Masjoefelgij zijt wel een patéke of sjarel zijn woorden die dagelijks door Antwerpenaren worden gebruikt, maar vanaf nu ook woorden die je op de supercoole t-shirts van KLEIR. kan  lezen. Ben jij een (trotse) Antwerpenaar? Dan is dit een  must-have voor in jouw kleerkast. 

“Het is net daarom dat ik wist dat ik met Nick de juiste zakenpartner had gevonden om samen in dit avontuur te stappen.”

Van jongs af aan waren Mathias en Nick lid bij de scouts. Van feestjes organiseren en sponsors zoeken, tot de origineelste spelletjes bedenken voor op scoutskamp en huis-aan-huis chocoladetruffels verkopen, begon het bij beide te kriebelen om zelf ook iets te ondernemen. Tijdens hun laatste jaar als scoutsleider hadden Nick en Mathias een serieuzer gesprek over de toekomst, waarbij ze hun idee als ondernemer uitspraken. Na een hele avond te brainstormen over welk bedrijf dat ze samen konden starten, overwogen ze om kersttruien te verkopen. “Als je samen in de scouts zit, weet je waar iemand goed of minder goed in is,” legt Mathias uit. “Het is net daarom dat ik wist dat ik met Nick de juiste zakenpartner had gevonden om samen in dit avontuur te stappen,” vult hij aan.

“Als we samenwerken met iemand, is het voor ons belangrijk dat ze ook van Antwerpen zijn, maar vooral dat we daar ook een klik mee hebben.”

Omdat ze graag iets origineels op de markt  wilden brengen dat ze het hele jaar door konden leveren, besloten ze hun ideeën van kersttruien om te ruilen voor het huidige concept, namelijk het Antwerps dialect. “We zijn trotse Antwerpenaren en daarom leek het ons wel leuk om  het Antwerpse dialect op t-shirts te  laten drukken,” vertelt Nick. Voor beide heren was het belangrijk om kleding aan te bieden die van goede kwaliteit is en niet na één wasbeurt al  kleur afgeeft of krimpt. Daarom gingen beide  mannen op zoek naar de perfecte leverancier. “Op de scouts leerden we om voor elk project verschillende offertes op te vragen en te vergelijken,” zegt Mathias. Zo gezegd, zo gedaan. Ze zochten de juiste leverancier en die vonden ze ook.  Nu, zo’n 3 jaar later, werken ze nog steeds samen met dezelfde leverancier die hen de juiste kwaliteit kan garanderen.

“Als we samenwerken met iemand, is het voor ons belangrijk dat ze ook van Antwerpen zijn, maar vooral dat we daar ook een klik mee hebben,” vertelt Nick. En die klik hadden ze onder andere met Tourist LeMC, Stadsbrouwerij De Koninck en sinds enkele maanden ook met Port of Antwerp. 

De collectie van Tourist LeMC bevat woorden uit de lyrics zoals Koning liefde, we begrijpen mekaar, Welkom nieuw leven & En route. Voor de collectie van Port of Antwerp wordt anderzijds vooral gefocust op dialect dat gerelateerd is aan de Haven. Zo kan je de combinatie van “Doave van Antwaarpe”, “Gijzèmenaanker” en “Nen Boot? Zegt mor Schip” terugvinden in de collectie.

Naast de leuke samenwerkingen die ze bij KLEIR. hebben, brengen ze jaarlijks ook een paar collecties uit met typisch Antwerpse woorden. Hoe ze die vinden? Daar hebben Nick en Mathias  een paar jaren geleden werk van gemaakt. Enkele keren per jaar worden de volgers op Instagram en de klanten betrokken in het proces van de nieuwe collectie door hen te vragen wat hun favoriete woord is. Deze woorden worden daarna verzameld in een groot Excelbestand die ze beide hebben gemaakt toen ze met KLEIR. startten. Uit die lijst stellen Mathias en Nick een shortlist samen van 10-12 woorden, die ze vervolgens posten in twee Facebookgroepen: één gesloten Facebookgroep met vrienden en familie en in de “Liefhebbers van het Antwerps dialect” groep. Deze laatste groep hebben ze zelf zo’n 3 jaar geleden opgericht en heeft vandaag meer dan 2000 leden! Nadat de favorieten worden gekozen, worden de kledingstukken ontworpen en op de webshop geplaatst. 

Het leuke aan de t-shirts is dat ze zowel voor jong en oud en voor zowel mannen als vrouwen geschikt zijn. Of je nu graag een kind in een Antwerps jasje wilt steken of je partner, je ouders, je vrienden of collega’s, je vindt  de Antwerpse slagzinnen of woorden in bijna alle truien of t-shirts. Scoor nu jouw favoriete Antwerpse uitdrukkingen wees helemaal KLEIR. om de leukste Antwerpse uitspraken in de kijker te zetten!

KLEIR.
Website: https://www.kleirantwerp.be
Facebook: kleirantwerp
Instagram: @kleirantwerp
Youtube: KLEIR.ANTWERP

Foto’s:
Instagram: @bempiebenkodak