READING

La foccaceria

La foccaceria

Zon, een goed glas wijn en een heerlijke foccacia of pasta, meer heb je niet nodig om bij la focacceria het gevoel te hebben dat je in een pittoresk stadje in Italië op vakantie bent. 

“Bij Francesco en Julia krijgen de mensen ook echt Francesco en Julia”

Nadat Julia en Francesco elkaar 14jaar geleden in de horeca leerde kennen, stapten ze 3 jaar later stapten in het huwelijkse bootje. Een eigen bedrijf starten was altijd hun plan, maar het idee om een eigen cateringbedrijf te starten, is pas gekomen toen ze hun huwelijk organiseerden. Julia genoot ervan om alles tot in de puntjes uit te werken en te organiseren. Daarom besloten ze om het kooktalent van Francesco in de kijker te zetten en naast hun vaste job in bijberoep hun cateringbedrijf te starten.

Toen zo’n 6 jaar geleden plotseling het pand waar de receptie van hun huwelijk plaatsvond vrijkwam, twijfelden ze geen minuut en besloten om daar naast hun cateringbedrijf ook een eigen pop up restaurant te starten om zo de mensen de mogelijkheid te geven om hun kookkunsten te ontdekken. De komst van hun tweede kindje zorgde ervoor dat ze hun pop-up formule moesten stoppen. Toch bleef het kriebelen om een eigen restaurant te hebben, waardoor ze La Focacceria startten. Doordat La Focacceria lunch is en feesten en catering meestal in de avond en in het weekend plaatsvinden, kunnen ze toch nog steeds beide passies combineren. Het idee van focaccia kwam er omdat Francesco altijd al focaccia bakte en het een uitdaging voor hen was om dit verder uit te werken voor de lunch. 

Zowel bij Francesco & Julia als bij La Focacceria worden Italiaanse gerechten geserveerd. Toch zijn deze Italiaanse gerechten en combinaties heel uniek en gepersonaliseerd. Zo wordt de focaccia gemaakt naar een recept en techniek die uit Pulia (Italië), maar zodanig aangepast dat het belegd kan worden. Zoals de focaccia worden ook de andere ingrediënten vers bereid door Francesco en Julia. Vervolgens wordt alles tijdens de lunch à la minute samengesteld, waardoor er geen bewaarmiddelen gebruikt worden en alle smaken heel puur en vers proeven.  

“En dan zegt Francesco, ja hoor vertrouw mij maar.”

Het menu bestaat uit vijf vaste focaccia, een pasta van de dag en een suggestie. De suggestie wordt samengesteld op basis van het seizoen en komt tot stand door creaties. “Soms denk ik van hmm gaat dat wel samen? En dan zegt Francesco, ja hoor vertrouw mij maar,” lacht Julia. Daarnaast zijn er ook combo’s die bestaan uit een halve focaccia en een heerlijke en gezond slaatje. Op die manier kan je van de heerlijke focaccia genieten en ook je portie groenten nog binnen hebben.  

De must try van deze maand is de l’hell T, dat als le healthy klinkt als je het uitspreekt. Deze heerlijke combinatie van hummus, gegrilde groenten en rucola is ideaal voor een gezonde lunch. Voor degene die toch liever de klassieke focaccia eet, is er la dOlce. En voor degene die zich graag laten verwennen is er de suggestie van de maand, namelijk deze maand met huisgerookte mozzarella, mortadella, rucola en mosterd dressing.

Naast hun lunch is er elke vrijdag di apperitivo. Zoals de naam het zegt kan je vanaf 16u na het werk dus even tot rust komen met lekkere appertiefhapjes, een cocktail en topgezelschap. Dankzij de grote tuin krijg je meteen een vakantiegevoel en dankzij de tent kan je dat gevoel elke dag van het jaar hebben. 

The sun is out! Het ideale moment dus om Italië in België te beleven en volledig te genieten van een heerlijk gerechtje, top gezelschap en een lekkere cocktail.

La Focacceria
Mechelsesteenweg 76, 2018 antwerpen
Website: https://lafocacceria.be
Instagram: @lafocacceria_fj