READING

Chocolate Nation

Chocolate Nation

Chocolade, we worden er allemaal gelukkig van als we er van eten. Maar wat maakt Belgische chocolade nu zo uniek, lekker en bovenal wereldberoemd? Hoe wordt Belgische chocolade gemaakt en wat is het verhaal achter de Belgische iconen? Benieuwd naar het antwoord op deze vragen? Dan is Chocolate Nation, het grootste Belgische chocolademuseum ter wereld in Antwerpen, the place to be! 

“Het triggerde mij om te achterhalen waarom Belgische chocolade zo wereldberoemd is.” 

Mickelle Haest nam samen met Jeroen Jespers het initiatief voor Chocolate Nation, het grootste Belgische chocolademusuem ter wereld in Antwerpen. Mickelle bracht als Nederlandse regelmatig een bezoek aan België. Als ze weer terug naar huis ging, nam ze altijd Belgische chocolade mee voor het thuisfront. De bijzondere lekkernij is één van de redenen om als toerist naar België te komen. “Toen ik in mijn eentje door Amerika reisde, mocht ik in een groot huis verblijven van vrienden. 

Ze hadden twee koelkasten een van de koelkasten was van boven tot onder gevuld met Belgische Godiva chocolade,” lacht Mickelle. “Het triggerde mij om te achterhalen waarom Belgische chocolade zo wereldberoemd is,” legt ze uit. “Ik vond het bijzonder dat nergens in Belgie of in de wereld een museum was dat het verhaal van Belgische chocolade vertelde. Er zijn wel musea, maar die vertellen over de Maya’s et cetere.” En zo was het idee geboren van een Belgisch chocolademuseum.

“Een aquarium werd omgebouwd tot chocoladehemel.”

Mickelle en Jeroen kregen van de Antwerpse Burgemeester te horen dat het aquarium Aquatopia zou verdwijnen en ze namen contact op met de eigenaar van het gebouw om hun plannen voor  te leggen.  Het duurde twee weken om al het water veilig weg te laten lopen uit de aquaria en nog langer om de dieren op een veilige manier naar een nieuw thuis te brengen. Daarna kon de bouw van hun chocolademuseum met zicht op het mooiste treinstation ter wereld: Antwerpen-Centraal, beginnen. 

“Een jaar lang werd er met bloed, zweet, tranen, creativiteit en bakken doorzettingsvermogen gebouwd en gewerkt aan Chocolate Nation,” zegt Mickelle. “Een aquarium werd omgebouwd tot chocoladehemel.” Nadat ze proef hadden gedraaid met kerst in 2018, konden ze drie maanden later in maart 2019 officieel de deuren van hun chocoladepaleis openen en ook het grote publiek ervan laten genieten. 

“We zijn geen klassiek museum, maar een belevingsmuseum.”

Chocolate Nation is een museum waar je als Antwerpenaar alleen maar trots op kan zijn. Maar laat je niet vangen door het woord museum, want Chocolate Nation is allesbehalve het traditionele museum dat je kent waar je informatie afleest van een bordje naast een vitrinekast. Bij Chocolate Nation heb je het gevoel dat je gedurende je bezoek op reis gaat naar een ander land en een echte beleving hebt. “We zijn geen klassiek museum, maar een belevingsmuseum. Sommige bezoekers hebben het idee dat ze het gouden ticket gewonnen hebben als ze ons bezoeken. Het is hier magisch,” aldus Mickelle. 

Aan de realiteit ontsnap je ook echt even bij een bezoek aan Chocolate Nation, want tijdens de chocoladetour reis je door 14 verschillende gethematiseerde ruimtes die je elk op hun manier iets vertellen over chocolade terwijl je je vijf zintuigen gebruikt. Zo ruik je de chocolade in enkele kamers, zie je filmpjes en machines bewegen en word je begeleid door een audiogids die je meer uitleg geeft. Daarnaast krijg je op het einde van de toer een zakje chocolade waar je thuis heerlijk van kan smullen. Mickelle: “Alles in ons museum is covid proof. Voor covid kon je in het museum proeven dat kan nu door covid dus tijdelijk niet meer. Om dat te compenseren, krijg je chocolade met een uitleg mee voor thuis. Zo kan de beleving thuis nog even doorgaan.” 

“Naast de belevingstoer biedt Chocolate Nation ook foodpairings aan.”

Tijdens de belevingstoer ontdek je onder andere dat cacao maar liefst 400(!) verschillende smaakcomponenten heeft, wat dubbel zoveel is als wijn. Verder ontdek je het verhaal van de Belgische chocolatiers en hoe ze chocolatier werden of van waar hun passie vandaan komt. Naast de leuke weetjes, is er nagedacht over elk detail en werd alles handgemaakt. Er is zelf een het sprookjeskasteel gemaakt van maar liefst 300 kilogram chocolade door leerlingen van het Piva. “Naast de belevingstoer biedt Chocolate Nation ook foodpairings aan. Ideaal als je een leuke en originele (teambuilding)activiteit wilt doen zonder je te moeten verplaatsen.” Je krijgt dan op voorhand de doos opgestuurd en krijgt dan virtueel uitleg over de chocolade en hoe je het moet proeven. 

Je bent slechts één klik verwijderd van een superleuke chocoladebeleving! Waar wacht je nog op? Boek nu je ticket en geniet van een heerlijke chocoladereis door Chocolate Nation.

Chocolate nation
Koningin Astridplein 7, 2018 Antwerpen
Website: www.chocolatenation.be
Facebook: @chocolatenationBE
Instagram: @chocolatenationbe
Linkedin: The Belgian Chocolate Experience
TikTok: @chocolatenationbe