Fortunella

Zin om een fruitige en aromatische twist te geven aan je cocktail en hem net dat tikkeltje extra te maken? Dan is Fortunella het magische ingrediënt dat je nodig hebt!

“Ik voelde mij meer thuis in de bar van het restaurant, dan in mijn eigen zetel.”

Hoewel Frederic officieel in Gent is geboren, is hij eigenlijk ook in de horeca geboren dankzij zijn beide ouders die kok waren. Doordat ze een Japans restaurant hadden leerde hij er de Aziatische ingrediënten en smaken kennen die hier niet gekend zijn. “Ik voelde mij meer thuis in de bar van het restaurant, dan in mijn eigen zetel,” bekent Frederic.  

Door zijn passie voor de horeca besloot hij daar ook aan de slag te gaan. Toch besloot hij niet als kok of serveur aan de slag te gaan, maar als barman. “Als barman kan je op creatief vlak hetzelfde doen als in de keuken, maar dan in een liquide vorm, waardoor je heel subtiel met smaken moet spelen,” legt Frederic uit. “Op die manier heb je de kans om mensen te ontvangen in je zaak en heel de avond lang te serveren, maar net dat beetje meer te geven,” vult hij aan. 

Het idee van Fortunella is ontstaan, toen hij een flesje kumquatlikeur had gevonden in de kast bij hem thuis. Nadat hij het kleine flesje had geproefd, was hij meteen verkocht waardoor hij er regelmatig mee experimenteerde om cocktails te maken. Al snel was het flesje op, waardoor hij op zoek ging naar een plek in België die het verkocht, maar na lang zoeken en niets te vinden besloot hij dan maar om het zelf te maken. 

“Toch is het voor iedereen herkenbaar, dankzij haar fruitige en floraal aromatische smaak.”

Uiteraard is alcohol maken niet even simpel als een gerecht maken, waardoor Frederic de hulp van zijn vriend Thomas die als chemicus meehielp om de likeur te destilleren. De kennis als barman en de vele cocktailwedstrijden waar Frederic aan deelnam, zorgden ervoor dat Frederic en Thomas een topduo vormden en het kumquat destillaat enorm in de smaak viel. De vraag van vrienden en familie naar deze heerlijke smaak werd steeds groter en groter, waardoor de twee vrienden de smaak te pakken kregen en besloten om Fortunella te ontwikkelen. 

Fortunella verwijst enerzijds naar de familienaam van de vrucht, namelijk de Fortunella Japonica, maar anderzijds ook naar “fortuin”. Het is de bedoeling dat je je eigen fortuin of geluk zoekt en vindt dankzij Fortunella, want elk goed gesprek start met een lekker glaasje. De spirit bedraagt zo’n 40° wat ongeveer hetzelfde is als vodka, gin en rum, maar in tegenstelling tot de anderen, heeft deze spirit vooral een citrus smaak. “Hoewel Fortunella echt een nieuw product is en een aparte maar uitgesproken smaak heeft, is het toch voor iedereen herkenbaar, dankzij haar fruitige en floraal aromatische smaak,” vertelt Frederic. 

Hoe je de Fortunella het best kan drinken? Dat kan je zowel als degustief als als cocktail. Op de website van Fortunella deelt barman Frederic enkele heerlijke cocktails om uit te proberen, maar als je zelf niet kan kiezen, dan is de Fortunella en tonic een klassieker dat je absoluut moet proberen! Wil je liever een iets fruitigere cocktail, dan moet je zeker de Lady Fortuna maken op basis van Fortunella (obviously), grape juice en blackberry syrup! 

Dus waar wacht je nog op? Haal de shaker uit je kast en shake de lekkerste Fortunella cocktail! Cheers! 

Fortunella
Website: www.fortunellagroup.com
Facebook: @fortunellagroup
Instagram: @fortunella_be