READING

Shuk

Shuk

Nu het zonnetje terug schijnt en we eindelijk terug kunnen genieten van het goede leven, is het moment aangebroken om een nieuwe hotspot uit te proberen! Heerlijk mediteraans eten met een originele twist? Count me in!  

Gepassioneerd door eten en de Franse keuken besloot Molly 25 jaar geleden om haar warme nest in Virginia om te ruilen voor het zonnige Frankrijk om er een drie jaar lange koksopleiding te volgen. Hoewel ze initieel van plan was om daarna terug te keren naar Virginia, leerde ze toen naast haar liefde voor de keuken ook de liefde van haar leven, Ika, kennen. 

“We moesten er niet lang over nadenken en besloten om het avontuur daar verder te zetten.”

Doordat Molly voor haar opleiding in Amerika woonde en Ika oorspronkelijk in Israël woonde, stond het koppel voor een dilemma: Waar zouden ze samen gaan wonen? Die knoop werd dankzij een medestudent snel doorgehakt toen hij hen aanbood om samen een restaurant te openen in Tel Aviv. “We moesten er niet lang over nadenken en besloten om het avontuur daar verder te zetten,” legt Molly uit.  

Hoewel het mediteraanse restaurant met een franse twist succesvol was, misten Molly en Ika het gevoel om hun eigen restaurant te hebben, waardoor ze besloten om naar het noorden van Israël te verhuizen en in een dorpje opnieuw te starten. Hoewel de Franse keuken ook in dit restaurant centraal stond, besloten ze het ook een Belgische twist te geven en er onder andere vol-au-vent te serveren. Hun eerste restaurant werd het begin van een culinaire avontuur, waarbij ze maar liefst 5 restaurants runden in 3 verschillende landen. Gelukkig voor ons is hun recentste zaak hun restaurant in het zonnige Antwerpen, zodat we niet te ver moeten reizen om te kunnen genieten van hun heerlijke creaties. 

“We worden echt gelukkig van het gevoel dat je krijgt als je buiten op een markt staat en er op het eerste zicht niets ziet, maar dan de geur van het heerlijke verse eten ruikt.”

“Sommige mensen gaan in hun vrije tijd wandelen, sporten of lezen een boek, maar wij gaan het liefst naar de markt,” vertelt Ika. “We worden echt gelukkig van het gevoel dat je krijgt als je buiten een markt staat en op het eerste zicht niets ziet, maar dan de geur van het heerlijke verse eten ruikt en een oude man daar ziet toveren met zijn ingrediënten,” vult Molly aan. En dat gevoel is ook exact wat ze wilden creëren met Shuk, dat markt betekent in het Hebreeuws. 

“Wanneer mensen mij vragen wat ik het liefste maak, is het standaardantwoord hummus.”

Hoewel ze verschillende restaurants hebben gerund en bijgevolg ook verschillende soorten keukens hebben geserveerd, was er altijd een mediteraanse rode draad terug te vinden in de gerechten. Hierdoor worden de gerechten niet alleen wereldwijd goedgekeurd, maar sloegen ze er ook in om de klassieke hummus om te toveren tot een smeuïge smaaksenstaie. “Wanneer mensen mij vragen wat ik het liefste maak, is het standaardantwoord hummus,” lacht de chef. En zijn passie voor hummus gaat wel heel ver, want hij had er zelfs een autoritje van 6 uur voor over om een nieuw hummusrestaurant uit te proberen. Wanneer je Ika’s hummus proeft, dan proef je niet alleen de liefde voor de ingrediënten, maar ook de jarenlange ervaring en het feit dat het recept elke keer werd aangepast en gefinetuned werd. 

“Onze shakshuka viel zo in de smaak, waardoor ze mij zelfs vroeg of ze mijn recept mocht gebruiken in haar kookboek.”

Naast de hummus, is de shakshuka ook een absolute mustr try die zelfs door een wereldchef werd goedgekeurd! “Toen Joan Nathan in Virginia op reis was, was ze op zoek naar een mediteraans restaurant, waarop iemand haar ons restaurant had aangeraden,” vertelt Molly. “Onze shakshuka viel zo in de smaak, waardoor ze mij zelfs vroeg of ze mijn recept mocht gebruiken in haar kookboek,” vult Ika trots aan.

Zoals je wel kan lezen, zal je in deze hotspot met al dat lekkers zeker niet verhongeren of op je honger blijven. Boek nu je tafeltje en geniet van een heerlijk momentje!

Shuk
Minderbroedersrui 64, 2000 Antwerpen
Website: www.shuk.be/menu
Instagram: @shuk_antwerp
Facebook: @shukantwerp