READING

Da Costa

Da Costa

In een supergezellige omgeving genieten van een super persoonlijk fine dining menu, zonder te moeten nadenken of te twijfelen tussen al die lekkere Indonische, Mediterraanse en Arabische gerechten, maar gewoon alles kunnen kiezen? Dan is Da Costa the way to go!

“Ik wou heel graag ook een opleiding volgen aan Spermalie, waardoor al mijn spaargeld van het afgelopen jaar in mijn koksopleiding investeerde.”

Nadat David heel zijn leven lang bij zijn grootouders woonde, kwam hij er als 18-jarige jongen plots alleen voor te staan, waardoor hij opeens alles zelf moest doen. Door in de horeca aan de slag te gaan, kreeg hij de smaak voor het koken te pakken. Toch koos hij oorspronkelijk om eerst industriële studies aan te vatten, maar besefte hij gaandeweg dat zijn hart niet in de bouwsector was. Omdat hij er niet helemaal uit was wat hij graag wilde doen, besloot hij te reizen.

Toen het geld op was, ging hij aan de slag in de horeca. Na één jaar te werken en nog steeds niet echt te weten welke richting hij uit wou gaan, geraakte hij door de zoon van zijn oude baas – die een koksopleiding had gevolgd aan Spermalie – geïnspireerd om er ook een opleiding  te volgen aangezien David zelf ook meer wilde weten over het koken. “Ik wou heel graag ook een opleiding volgen aan Spermalie, waardoor ik al mijn spaargeld van het afgelopen jaar in mijn koksopleiding investeerde.” vertelt David. 

“Ik was benieuwd naar de vraagprijs, maar verschoot mij een bult toen ik de uiteindelijke prijs hoorde.”

De koksopleiding in Brugge zorgde er niet alleen voor dat zijn kookkunsten nog beter werden, maar openden ook de deur naar onder andere tweesterrenrestaurants De Lindehof en Pure-C. Na al die zware en lange dagen te werken in sterrenrestaurants, besloot David om als freelance kok aan de slag te gaan. Op die manier kreeg hij de kans om elke keer op verschillende locaties te koken en zo kookte hij ook als chef onder andere op een cruiseschip. Bovendien sloot het freelancen heel goed aan op zijn privéleven, doordat het hem de mogelijkheid gaf om zijn passie voor het koken te combineren met een nieuwe studie accountancy. 

Toen David toevallig op Facebook zag dat een Antwerps restaurant een overnemer zocht, begon het bij hem te prikkelen om zijn eigen restaurant te open. “Ik was benieuwd naar de vraagprijs, maar verschoot mij een bult toen ik de uiteindelijke prijs hoorde,” legt David uit. Omdat hij zijn nieuwe droom niet zomaar wou opbergen, besloot hij een zoektocht te starten naar het perfecte pand voor zijn restaurant. Zo kwam hij zo’n twee jaar geleden terecht in het prachtige herenhuis in centrum Antwerpen. 

Het restaurant werd genoemd naar Davids achternaam ‘Da Costa’ en vertelt eigenlijk zijn verhaal, doordat de gerechten en de smaken worden samengesteld op basis van Davids leven en ervaringen. Zo is de Rendang een ode aan zijn Indonesische grootmoeder. In dit gerechtje komen alle smaken terug die zijn grootmoeder gebruikte toen ze zelf kookte en brengt hij op deze manier zijn jeugdsentiment terug tot leven. Daarnaast reist David ook graag en gebruikt hij deze reizen ook graag als basis om zijn avonturen terug tot leven te brengen op je bord.  

Om de menukaart samen te stellen, hanteerde David enkele belangrijke principes. Om de food waste onder andere aan te pakken, kan je Da Costa niet à la carte kiezen, maar is er een vast menu die om de 6 weken veranderd. “Dankzij het vaste menu kan ik elke dag met verse producten werken en moet de kwaliteit van het eten niet inboeten voor de diverse smaken,” legt de chef. Bovendien heb je als klant ook het voordeel dat je geen keuzestress zal hebben of achteraf spijt zal hebben dat je dat ene lekkere gerecht toch niet hebt gekozen. 

Boek nu jouw tafel bij het gezellige en huiselijke Da Costa en geniet van een heerlijke culinaire reis door Indonesische, Mediterraanse en Arabische smaken. Smakelijk! 

Da Costa
Mechelsesteenweg 74, 2018 Antwerpen
Website: www.restaurant-dacosta.be
Instagram @restaurant.dacosta